Energimyndigheten gör prognoser både på lång och kort sikt. Prognoserna visar hur energisystemet kan utvecklas i framtiden.
Långsiktsprognoser
I Energimyndighetens långsiktsprognoser studeras energisystemets långsiktiga utveckling (10-25 år) utifrån beslutade styrmedel. Prognoserna omfattar energitillförsel och energianvändning inom sektorerna transport, bostäder och service samt industri i Sverige. Prognoserna tas fram vartannat år och utgör bland annat underlag till Sveriges rapportering av växthusgasutsläpp till EU och FN.
Kortsiktsprognoser
I Energimyndighetens kortsiktsprognoser studeras energisystemets kortsiktiga utveckling (tre år). Prognoserna utgår från beslutade styrmedel och olika antaganden och omfattar bland annat energianvändning i sektorerna transport, industri och bostäder och service, samt energitillförseln i Sverige. Kortsiktsprognoserna tas fram på uppdrag av regeringen två gånger per år, i februari och i augusti. De används bland annat av finansdepartementet för att beräkna skatteintäkter till vår- och höstbudgeten.
Metodutveckling av prognoser
Energimyndigheten arbetar kontinuerligt med att utveckla våra prognosmetoder och modeller. Som ett led i detta arbete har Patrik Söderholm på Luleå tekniska högskola utvärderat Energimyndighetens metoder. Utifrån denna utvärdering och de nya krav som ställs på prognoser från nya EU-direktiv och mål för energisektorn, har en utvecklingsplan för metodutvecklingsarbetet de närmaste åren tagits fram.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar